Profetior eftereffekten del 2

Spådom och profetior har funnits lika länge som människor har behövt finna hopp.

Genom tiderna har det i alla kulturer funnits personer med speciella gåvor, vissa har haft förmågan att förutsäga framtiden och en del har haft botande kraft, det finns också många som har haft en kombination av dessa båda gåvor.

Nåjden ”den kloke” och var en schaman i de samiska samhället där kunskapen gick i arv genom muntlig tradition. Det var en inflytelserik man som ofta var en medicinman men också hade spådomskunskaper. Nåjden hade även en religiös funktion, enligt de skrifter som finns bevarade från 1600 talet. Själva spådomen utfördes med hjälp av olika redskap, bland annat den så kallade trolltrumman. De flesta som omtalats var män, men det fanns också kvinnliga nåjder.

Schamanerna anses komma i kontakt med andevärlden genom seans, försätta sig i trance och då uppnår dom ett extatiskt tillstånd. Genom dessa resor anses schamanens själ lämna kroppen och att bege sig till och få insyn i den andliga världen. Schamanens förmåga att förflytta sina själar sägs gå i arv till barnen, men det kan också ärvas av någon som på annat vis är släkt med den avlidne, som då övertar gåvan och övertar rollen som schaman.

Schamanens främsta redskap är trumman, den är ofta gjord av en rund eller oval träram, med ett djurskinn spänt över sig. Skinnet är ofta målat med bilder som schamanen hämtat under sina resor till andevärlden.
Seansen inleds med mystisk fantasieggande sång, som ackompanjeras med en trumma, schamanen kommer då in i ändrat medvetandetillstånd, medan själen befinner sig i andevärlden. När han återkommer till medvetande kan han noggrant redovisa om sin resa och och om de andar han mött där.

Folk söker hjälp hos schamanerna både för att bli botade från sjukdomar, men också för att få vägledning i livet och för att få veta sin framtid. Genom schamanen sägs man också kunna få kontakt med och ge budskap från sina avlidna anhöriga. Schamanen fungerar därför ofta både som andlig vägledare och medicinman eller medicinkvinna.

Man tog hjälp av nåjden i olika situationer, från äktenskapsfrågor till renskötsel, i vissa kretsar ansågs dom hålla på med ren ”trolldom” och att dom hade hjälp av självaste djävulen. Uppfattningen om att dom var redskap för djävulen och till och med var djävulen själva, förekom framförallt i Norge där man brände dom på bål.

Schamanismen är en tro på att naturen är besjälad och att man får kraft och hjälp av andarna och schamanerna har prästliknande funktioner. Denna tro har påträffats överallt i världen främst i Europa, Asien, Nord- och Sydamerika.
Troligen uppkom schamanismen för 20 000-30 000 år sedan var och är fortfarande utbredd bland urbefolkningen.

Detta blogginlägg är ett samarbete med min goda vän och kollega Jesper, som har nr 299. Jag vill varmt rekommendera er att gå in på hans sida och läsa hans inlägg eftersom han har en väldigt bra och intressant synvinkel som är ett komplement till detta.
Det här är andra delen av tre, där vi utforskar lite mer om profetior och hur dom skiljer sig åt från det vi gör.
I den sista delen gör vi en överblick över ämnet, men ger er också en inblick i hur vi jobbar och hur vi samarbetar för att få fram se bra resultat som möjligt.
Här får du länken till Jespers fantastiskt intressanta blogginlägg. www.medium-jesper.se

Kramar från Leah