Träna upp din närvaro.

Här kommer en enkel övning för att bygga upp din närvaro, och uppmärksamhet.

Att träna upp sin närvaro och uppmärksamhet kan man göra på olika sätt. För länge sedan så började jag gå kurser för jag ville lära mej måla olja. Jag ville måla stort, färgrikt och abstrakt. Döm om min besvikelse när lärarinnan sa till oss att vi ska lära oss skissa först.

Vi skissade, former, skuggor, egenskaper hos barrträd kontra lövträd, ljus och perspektiv. Det tog nästa en hel termin innan jag ens fick hålla i en pensel. Men jag lärde mej där och då att se hur naturen verkligen ser, jag vet skillnaden på olika löv, hur sjuset kommer in, att det är tusen skiftningar på himlen osv. Jag började på ett sinne för detaljer, och bli närvarande. Min lärarinna var för övrigt väldig andlig 😉 och visste vad hon gjorde. Så vi fick även lära oss att ”känna” formerna. Eftersom att allt har en energi.

Här kommer en övning som är lätt, och snabbt för att träna upp din närvaro och dina ”känselspröt”. Och framförallt att allt har en energi, lär dej känna av den.

Så här gör du.

  • Sitt helt i naturen, eller vid ett fönster så att du ser ut.
  • Blunda, ta några jämna och djupa andetag. Sitt så en stund tills du känner dej rofylld. Så tar du ett djupt andetag samtidigt som du fyller dej med ljus och gärna en positiv känsla. På utandningen rensar du dej på negativa tankar, och kan gärna föreställa dej det som mörkare luft. Du kan upprepa detta en stund.
  • När du känner dej klar öppnar du ögonen och notera 5 saker som finns runt dej.
  • Sedan lyssnar du efter 4 ljud.
  • Känn sedan 3 saker.
  • Känn doften av 2 saker.

Små övningar som centrerar dej och gör dej uppmärksam. Du kan även göra den här övningen om du har sömnproblem. Men då lägger du dej i sängen och sluter ögonen, istället för att se 5 saker försöker du att tänka på 5 saker som fins i ditt rum, så detaljerat som möjligt. Resten funkar med stängda ögon.

Lycka till, Annie