Ärkeängeln Rafael


Ärkeängeln Rafael helandets ängelRafael betyder ”Gud har helat”eller ”Gud har botat”och han är ärkeängeln för helande, medicin och vetenskap. Han helade jorden och gav Noak en medicinsk bok, sedan syndafloden sjunkit undan. Ärkeängeln Uriel var den ängel som varnade Noak för att syndafloden skulle komma och det var Rafael som hjälpte Noak att bygga båten.

Ärkeängeln Rafael och Tobias

I Tobits bok i apokryferna berättas om Tobit, en from man som tillsammans med sin hustru Hanna och sonen Tobias levde i fångenskap i Nineve. Tobit blev prövad av Gud genom olyckor: han blev blind och hamnade i ekonomiska svårigheter. Tobit skickade sonen Tobias till Medien, för att hämta pengar som han hade där.

Tobias gick ut för att leta reda på en resekamrat som kunde visa honom vägen dit. När han kom ut stod en man framför honom, men han förstod inte att det var Ärkeängeln Rafael, en ängel utsänd av Gud.
Tobias gav sig av med ängeln som sällskap och hans hund följde också med. På kvällen slog dom läger vid floden Tigris och när ynglingen gick ner till floden för att tvätta sig, stack en stor fisk huvudet upp ur vattnet och tänkte sluka hans fot. Han blev rädd, men ängeln sa åt honom att fånga fisken och han drog upp den på land. Dom tog ut gallan, hjärtat och levern, för det kunde användas som läkemedel.

Tobias tar ut fiskens hjärta, galla och lever som senare under färden ska användas för helande

Hans far hade sagt åt honom att gifta sig med en kvinna från hans släkt, men eftersom hon var besatt av en demon sade ängeln åt honom att ta fiskens hjärta och en bit av levern och lägga på den glödande rökelsen, så att lukten skulle sprida sig. När demonen känner den kommer han att fly och aldrig någonsin visa sig i hennes närhet.
När dom kommit till kvinnans hus och bröllopsmåltiden var avslutad och dom skulle gå till sängs, följde Tobias med kvinnan in i kammaren. Han gjorde som ängeln hade sagt åt honom och när demonen kände lukten från fisken flydde han.

De fortsatte sin resa och när dom fullföljt uppdraget och närmade sig hemmet, bad ängeln honom ha gallan till reds, Hanna som satt och såg bortåt vägen efter sin son fick syn på dom. Då ropade hon till Tobit: ”nu kommer din son” och mannen som reste med honom också. Innan Tobias gick fram till sin far sade Rafael till honom: ”Jag vet att hans ögon ska bli öppnade. Stänk fiskens galla i ögonen på honom, så får han synen tillbaka och kan se ljuset. När Tobias gjort som ängeln sade, reste hans far sig upp och slog armarna om sin son och sade: ”Jag ser dig mitt barn” och han tackade Gud. Då avslöjade Rafael för dom vem han var och att han var utsänd av Gud för att hjälpa dom.

Tobit blir botad och får synen tillbaka, med hjälp av fiskens galla.

Rafael är även de fyra vindarnas ärkeängel och beskyddar de resande, speciellt de unga och de sårbara och som är långt hemifrån.
Han är ofta avbildad med en medicinflaska i ena handen, med en vandringsstav i den andra och ofta med fisk i sin ränsel, för att bjuda till dom han möter.
Han beskyddar dom blinda, glädjerika festligheter, läkare, sjuksköterskor, butiksägare, resenärer, hälsovårdsarbetare, researrangörer, alla som jobbar med teknologi särskilt programmerare mm.

Ärkeängeln Rafael helandets ängel

Be Rafael om hjälp för helande och för god hälsa, för affärsprojekt, teknologiska frågor, vetenskap och vid resor.

Väderstreck: Öster
Årstid: Vår
Tidpunkt på dagen: Gryning
Dag: Onsdag
Planet: Merkurius
Färg: Citrongul eller dimgrå och grön
Rökelse: Lavendel, liljekonvalj, tall och timjan
Kristaller: Citrin, gul jaspis kalcit
Element: Luft
Metall: Kvicksilver, aluminium

I Tobits bok förekommer tanken att framför Gud finns sju speciella änglar som står till hans tjänst.
(Tobit 12:15) Jag är Rafael en av de sju änglar som står beredd hos Herren
och som har företräde hos honom i hans härlighet.

Kramar
Leah